Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bananowe z lekkim kremem jogurtowym i czekoladą
Oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywną piane. Do ubitych białek stopniowo dodać odmierzony cukier, a następnie żółtka Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i kakao. Po trochę dodawać do ubitych jaj i delikatnie wmieszać drewnianą łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 min. Najlepiej sprawdzić czy biszkopt jest już upieczony za pomocą drewnianego patyczka (np wykałaczki lub patyczka na szaszłyki). Po upieczeniu biszkopt można zostawić w piekarniku do ostygnięcia. Gdy będzie już zimny należy przekroić go na 2 części.
Krem:
Żelatynę dokładnie rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (ok 1/4 szkl). Banany obrać, odkroić końcówki i skropić sokiem z cytryny żeby nie zmieniły koloru. 3 banany przekroić wzdłuż na 2 części, a pozostałe 3 w kostkę. W jednym naczyniu ubić śmietankę 30% z dodatkiem cukru pudru, a w drugim lekko ubić jogurt (z ewentualnym dodatkiem cukru - do smaku, wedle uznania). Ciągle ubijając mikserem, do jogurtu wlać część lekko tężejącej żelatyny (ok. 2/3) i w analogiczny sposób postąpić z ubitą śmietaną - dodając pozostałą żelatynę. Obydwie masy wymieszać delikatnie drewnianą łyżką i natychmiast przekładać biszkopty w sekwencji:
biszkopt - 1/3 kremu - połówki pokrojonych wzdłuż banów - 1/3 kremu - biszkopt - 1/3 kremu - banany (pokrojone w kostkę)
Tak przełożone ciasto wstawić natychmiast do lodówki. Gdy krem stężeje przygotować polewę.
Polewa:
Pokruszoną czekoladę i śmietankę umieścić w rondelku i gotować na małym ogniu, do czasu aż czekolada całkowicie rozpuści się. Po ostygnięciu polać wierzch ciasta.