Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto bananowe z lekkim kremem jogurtowym i czekoladą

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 szt
mąka tortowa 2/3 szklanki
cukier drobny 1/2 szklanki
kakao 1-2 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jogurt bananowy 800 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 5-6 łyżeczek
śmietana 30% 1 opakowanie
cukier puder 3 łyżki
sok z cytryny do skropienia bananów
śmietana 30-pocentowa 75 ml
czekolada 53% 75 g
banan 6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bananowe z lekkim kremem jogurtowym i czekoladą

Biszkopt:
Oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywną piane. Do ubitych białek stopniowo dodać odmierzony cukier, a następnie żółtka Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i kakao. Po trochę dodawać do ubitych jaj i delikatnie wmieszać drewnianą łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 min. Najlepiej sprawdzić czy biszkopt jest już upieczony za pomocą drewnianego patyczka (np wykałaczki lub patyczka na szaszłyki). Po upieczeniu biszkopt można zostawić w piekarniku do ostygnięcia. Gdy będzie już zimny należy przekroić go na 2 części.

Krem:
Żelatynę dokładnie rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (ok 1/4 szkl). Banany obrać, odkroić końcówki i skropić sokiem z cytryny żeby nie zmieniły koloru. 3 banany przekroić wzdłuż na 2 części, a pozostałe 3 w kostkę. W jednym naczyniu ubić śmietankę 30% z dodatkiem cukru pudru, a w drugim lekko ubić jogurt (z ewentualnym dodatkiem cukru - do smaku, wedle uznania). Ciągle ubijając mikserem, do jogurtu wlać część lekko tężejącej żelatyny (ok. 2/3) i w analogiczny sposób postąpić z ubitą śmietaną - dodając pozostałą żelatynę. Obydwie masy wymieszać delikatnie drewnianą łyżką i natychmiast przekładać biszkopty w sekwencji:
biszkopt - 1/3 kremu - połówki pokrojonych wzdłuż banów - 1/3 kremu - biszkopt - 1/3 kremu - banany (pokrojone w kostkę)

Tak przełożone ciasto wstawić natychmiast do lodówki. Gdy krem stężeje przygotować polewę.

Polewa:
Pokruszoną czekoladę i śmietankę umieścić w rondelku i gotować na małym ogniu, do czasu aż czekolada całkowicie rozpuści się. Po ostygnięciu polać wierzch ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 23.02.2013 16:40
brzmi i wygląda pysznie
miroslawa 23.02.2013 05:59
wygląda bajecznie, a jeszcze lepiej smakuje, super
Justyna92 22.02.2013 22:18
pycha
Janina 22.02.2013 16:52
smaczne
Rafał3 22.02.2013 16:20
mniam mniam
Krzysztof15 22.02.2013 15:59
pychota
gosia1988 22.02.2013 15:25
smakowicie wygląda
GOSIA18 22.02.2013 15:17
piękne i pyszne
IwonaDD 22.02.2013 15:10
wygląda wspaniale,szkoda ze nie da się poczęstować :)
hahanka 22.02.2013 14:44
wygląda przepysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak