Ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką

Ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pierwszy raz przygotowałam ciasto drożdżowe z bananami, jest podobne w konsystencji do ciasta na zakwasie, ładnie wyrosło, jest smaczne i z budyniem smakuje wyśmienicie..........SMACZNEGO!!!
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • drożdże świeże

    5 dag
  • mleko ciepłe

    1.5 szklanki
  • cukier

    0.7 szklanki
  • cukier wanilinowy

    1 opakowania
  • mąka tortowa

    60.7 dag
  • sól

    1 szczypta
  • jajko

    3 sztuki
  • margaryna

    5 dag
  • budyń waniliowy

    2 opakowania
  • cukier

    3 łyżki
  • masło

    1 łyżeczka
  • dżem owocowy

    300 gramów
  • banan

    5 sztuk
  • mąka krupczatka

    10 dag
  • mąka tortowa

    10 dag
  • margaryna

    15 dag
  • cukier

    10 dag
  • kakao

    2 łyżki
  • cukier puder do posypania

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Krok 1 - Ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką foto
W misce robota drożdże, 1/2 szklanki mleka ciepłego, 1 łyżka cukru i mąki dokładnie rozmieszać i zostawić na 20 minut w ciepłym miejscu.
Krok 2 - Ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką foto
Do dzbanka blendera włożyć mniejsze 3 banany (duże 2 sztuki), wlać resztę mleka, wbić jajka i wszystko dokładnie zmiksować.
Krok 3 - Ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką foto

Do misy robota z drożdżami wsypać przesianą mąkę, sól, resztę cukru, wlać zmiksowane banany i hakiem robota wyrabiać ciasto, wlać letnią margarynę, wyrabiać z 8 minut, ciasto ma być nie za gęste.

Misę nakryć talerzem i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Krok 4 - Ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką foto
W trakcie wyrastania ciasta ugotować budyń i wystudzić na lekko ciepły, forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto parę przemieszać łyżką i wyłożyć do formy, na wierzch łyżką dodać budyń, dżem owocowy.
Krok 5 - Ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką foto
Pozostałe banany przekroić na 3-4 plastry i poukładać na budyniu.
Krok 6 - Ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką foto
Z podanych składników palcami zrobić kruszonkę.
Krok 7 - Ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką foto

Kruszonkę rozsypać na cieście, piekarnik nagrzany na 180 st., grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, upieczone ciasto dobrze wystudzić w formie aby budyń stężał, przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dotamisio 11.02.2019 21:51
Wypróbuję przepis:)
Bożena Matuszczyk 11.02.2019 10:51
Ja jeszcze nie próbowałam takiego połączenia, na pewno wyszło smaczne.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat