Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pierwszy raz przygotowałam ciasto drożdżowe z bananami, jest podobne w konsystencji do ciasta na zakwasie, ładnie wyrosło, jest smaczne i z budyniem smakuje wyśmienicie..........SMACZNEGO!!!

Składniki:

Składniki:

drożdże świeże 5 dag
mleko ciepłe 1.5 szklanki
cukier 0.7 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowania
mąka tortowa 60.7 dag
sól 1 szczypta
jajko 3 sztuki
margaryna 5 dag
budyń waniliowy 2 opakowania
cukier 3 łyżki
masło 1 łyżeczka
dżem owocowy 300 gramów
banan 5 sztuk
mąka krupczatka 10 dag
mąka tortowa 10 dag
margaryna 15 dag
cukier 10 dag
kakao 2 łyżki
cukier puder do posypania 0.5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką

Przygotowanie:

1
W misce robota drożdże, 1/2 szklanki mleka ciepłego, 1 łyżka cukru i mąki dokładnie rozmieszać i zostawić na 20 minut w ciepłym miejscu.
Krok 1 - Ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką foto
2
Do dzbanka blendera włożyć mniejsze 3 banany (duże 2 sztuki), wlać resztę mleka, wbić jajka i wszystko dokładnie zmiksować.
Krok 2 - Ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką foto
3

Do misy robota z drożdżami wsypać przesianą mąkę, sól, resztę cukru, wlać zmiksowane banany i hakiem robota wyrabiać ciasto, wlać letnią margarynę, wyrabiać z 8 minut, ciasto ma być nie za gęste.

Misę nakryć talerzem i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Krok 3 - Ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką foto
4
W trakcie wyrastania ciasta ugotować budyń i wystudzić na lekko ciepły, forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto parę przemieszać łyżką i wyłożyć do formy, na wierzch łyżką dodać budyń, dżem owocowy.
Krok 4 - Ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką foto
5
Pozostałe banany przekroić na 3-4 plastry i poukładać na budyniu.
Krok 5 - Ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką foto
6
Z podanych składników palcami zrobić kruszonkę.
Krok 6 - Ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką foto
7

Kruszonkę rozsypać na cieście, piekarnik nagrzany na 180 st., grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, upieczone ciasto dobrze wystudzić w formie aby budyń stężał, przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Krok 7 - Ciasto bananowe drożdżowe z budyniem i kakaową kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dotamisio 11.02.2019 21:51
Wypróbuję przepis:)
Bożena Matuszczyk 11.02.2019 10:51
Ja jeszcze nie próbowałam takiego połączenia, na pewno wyszło smaczne.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak