ciasto bakaliowe z kremem budyniowym i masą jabłkową

ciasto bakaliowe z kremem budyniowym i masą jabłkową

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • mąka krupczatka

    1/2 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • masło

    25 dag
  • cukier waniliowy

    16 g
  • żółtko jajek

    4 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • dżem porzeczkowy

    20 dag

Beza z bakaliami

  • białko

    4 sztuki
  • cukier puder

    1,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • bakalie

    10 dag

Krem budyniowy

  • mleko

    1/2 litra
  • masło

    20 dag
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • cukier

    3 łyżki
  • cukier waniliowy

    16 g

Masa jabłkowa

  • jabłko winne

    1,20 kg
  • cukier

    3 łyżki
  • cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki
  • woda

    100 ml
  • galaretka agrestowa

    2 torebki

Polewa chałwowa

  • śmietana kremówka

    1/2 szkalnki
  • chałwa

    70 g

Dodatkowo

  • herbatniki

    100 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania ciasto bakaliowe z kremem budyniowym i masą jabłkową

Kroki postępowania

Krok 1 - ciasto bakaliowe z kremem budyniowym i masą jabłkową foto
CIASTO KRUCHE: Mąkę tortową mieszamy z mąką krupczatką oraz proszkiem do pieczenia i cukrami, następnie dodajemy żółtka, oraz pokrojone zimne prosto z lodówki masło, zagniatamy jednolite ciasto, okręcamy w folię spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części i wylepiamy dwie jednakowe foremki o wym 25/30 cm wyłożone pergaminem.Smarujemy po równo konfiturą porzeczkową .
Krok 2 - ciasto bakaliowe z kremem budyniowym i masą jabłkową foto
BEZA: Białka ubijamy na sztywną pianę dodając łyżka po łyżce cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną.
Krok 3 - ciasto bakaliowe z kremem budyniowym i masą jabłkową foto
Podzielić na dwie części wyłożyć bezę na ciasta kruche, posypać po równo rozdrobnionymi bakaliami, wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180*c piec 25-30 minut-do zrumienienia bezy. Tak upieczone placki zostawić do całkowitego wystudzenia
Krok 4 - ciasto bakaliowe z kremem budyniowym i masą jabłkową foto
KREM BUDYNIOWY: Połowę mleka zagotować z cukrami, do reszty mleka wsypać mąki dodać Żółtak i zmiksować, wlać do gotującego się mleka mieszać do momentu zgęstnienia i ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając po łyżce zimnego budyniu, zmiksować na krem.
Krok 5 - ciasto bakaliowe z kremem budyniowym i masą jabłkową foto
MASA JABŁKOWA: Obrane jabłka pokroić w grubsze plastry, zasypać cukrem, podlać wodą i dusić w rondelku do momentu aż zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia, wsypać galaretki, mieszać do momentu ich rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia.
Krok 6 - ciasto bakaliowe z kremem budyniowym i masą jabłkową foto
POLEWA CHAŁWOWA: Śmietankę podgrzać w rondelku , dodać pokruszoną chałwę, podgrzewać mieszając do momentu rozpuszczenia i zgęstnienia.
Krok 7 - ciasto bakaliowe z kremem budyniowym i masą jabłkową foto
PRZEŁOŻENIE: Krem budyniowy wyłożyć na jeden placek kruchy, rozsmarować,ułożyć warstwę z herbatników,
Krok 8 - ciasto bakaliowe z kremem budyniowym i masą jabłkową foto
wylać tężejącą masę jabłkową z galaretką przykryć drugim plackiem, polać polewą chałową, wstawić do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

IZABELA29 24.02.2017 20:10
Pysznie wygląda
Poison1988 18.10.2015 13:25
smacznie się prezentuje :)
Janina 18.10.2015 11:12
Wspaniałe ciacho;)
IKrakowianka 17.10.2015 21:34
bardzo smakowicie wygląda
joannaa24 17.10.2015 20:11
Wygląda świetnie
halina17 17.10.2015 20:06
Dobre ciasto.
Wiktoria29 17.10.2015 19:47
świetne ciacho
Mama niejadka 17.10.2015 19:26
Pyszne ciasto
molanka 17.10.2015 18:33
apetycznie wygląda
gosia1988 17.10.2015 18:31
smaczne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat