Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto babci Józi

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka 40 dag
margaryna 20 dag
cukier 4 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
żółtko jajek 4
śmietana 18 proc 3 łyżki

beza

białko 8
cukier szkl
mąka ziemniaczana 4 łyżeczki
orzechy włoskie

krem

budyń śmietankowy
mleko 3,2% 2 szkl
mąka pszenna 2 łyżki
cukier 2 łyżki
masło
margaryna 1/2

Lista składników

dżem porzeczkowy
polewa czekoladowa

Porada

Można też przygotować swoją domową polewę.

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto babci Józi

Kroki postępowania

1
Z podanych składników wyrobić ciasto kruche. Podzielić na 2 części. Każdą część rozłożyć na osobnej prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Ciasto ponakłówać widelcem.


Krok 1 - ciasto babci Józi  foto
2
Surowe ciasto posmarować dżemem porzeczkowym.
Krok 2 - ciasto babci Józi  foto
3
Z podanych składników zrobić bezę. Podzielić na 2 części i rozłożyć na surowych plackach. Posypać pokrojonymi orzechami włoskimi. Każdy placek piec około 35 minut w temperaturze 150 °C.
Krok 3 - ciasto babci Józi  foto
4
Utrzeć masło z margaryną, następnie dodawać po trochu budyniu.
Upieczone i ostudzone placki przełożyć kremem. Schłodzić w lodówce.
Krok 4 - ciasto babci Józi  foto
5
Przygotować polewę zgodnie z przepisem na opakowaniu a następnie wykonać na cieście dowolny wzór.
Krok 5 - ciasto babci Józi  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdow 02.11.2016 21:06
pyszne ciasto ;]
dodi 02.11.2016 19:36
bardzo apetyczne ciacho
edytazaw89@wp 02.11.2016 18:33
Wygląda pięknie
agnieszka214 02.11.2016 18:24
Same pysznosci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak