Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Alaska

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
margaryna 1i1/4 kostki
cukier puder 0,5szklanki
żółtko jajek 4
cukier wanilinowy 1
proszek do pieczenia 2łyżeczki
do piany
białka pozostałe z ciasta 4
cukier puder szklanka
jabłka kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Alaska

Mąkę przesiać na stolnicę,posiekać z margaryną,dodać cukier,żółtka,proszek do piecz.Zarobić ciasto.Ciasto podzielić na 3 części(przyczym jedną część odkroić trochu większą i schłodzić w lodówce),dwie pozostałe włożyć do zamrażalnika.

Jabłka obrać.Po schłodzeniu większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę,na ciasto dać pokrojone w cienkie plasterki jabłka.Na jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach część ciasta z zamrażarki,na ciasto wyłożyć pianę ubitą z czterech białek i szkl cukru pudru(można do piany dodać kisiel o dowolnym smaku,ja dodałam wiśniowy).Na pianę zetrzeć pozostałą część ciasta z zamrażarki.piec w 180 st.ok.45min(to zależy jaki piekarnik).
Tani,prosty,pyszny!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 16.09.2012 15:18
pyszne
sara1 15.09.2012 22:00
apetyczne
parysek10 15.09.2012 21:29
ale cudne
1j1o1l1a1 15.09.2012 20:34
lubię takie :)
gottrina 15.09.2012 19:25
świetne ciasto
czekoladka_m 15.09.2012 18:55
powiem krótko, mniam:)
halina17 15.09.2012 17:45
Dobre ciasto.
Goya 15.09.2012 17:04
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak