Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto a'la raffaello
Oddzielamy żółtka od białek. Warto pamiętać, aby jajka były w temperaturze pokojowej. Żółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru pudru na gładką masę. Mąki łączymy razem i przesiewamy. Dodajemy do żółtek razem z proszkiem do pieczenia i wodą. Białka ubijamy na sztywno, a następnie partiami dodajemy drugą połowę szklanki cukru pudru dalej ubijając (ok. 5 minut). Następnie dodajemy białka do reszty ciasta i mieszamy (na najwolniejszych obrotach miksera lub łyżką). Ciasto wylewamy do formy prostokątnej o wymiarach 36x24 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170C i pieczemy 45minut.
Przepis na nadzienie:
Budyń przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (z mniejszą ilością mleka - 500ml + 2 łyżki cukru). Po ugotowaniu budyniu dodajemy do niego masło i miksujemy na najwyższych obrotach na gładką masę.
Przepis na posypkę:
Wiórki razem z 5 łyżkami cukru przesypujemy na patelnię z rozgrzaną oliwą i prażymy do zbrązowienia.
Po ostygnięciu biszkoptu przekrawamy go na dwie części. Nakładamy nadzienie (jego 3/4) i przykrywamy warstwą ciasta. Pozostałe nadzienie rozsmarowujemy na wierzchu ciasta, a następnie posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi. Całość chłodzimy w lodówce min. 1 godzinę.