Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto a'la raffaello

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
woda 2 łyżeczki
cukier puder 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
budyń waniliowy 2 opakowania
mleko 500 ml
cukier 7 łyżek
wiórki kokosowe 1 szklanka
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto a'la raffaello

Przepis na biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek. Warto pamiętać, aby jajka były w temperaturze pokojowej. Żółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru pudru na gładką masę. Mąki łączymy razem i przesiewamy. Dodajemy do żółtek razem z proszkiem do pieczenia i wodą. Białka ubijamy na sztywno, a następnie partiami dodajemy drugą połowę szklanki cukru pudru dalej ubijając (ok. 5 minut). Następnie dodajemy białka do reszty ciasta i mieszamy (na najwolniejszych obrotach miksera lub łyżką). Ciasto wylewamy do formy prostokątnej o wymiarach 36x24 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170C i pieczemy 45minut.
Przepis na nadzienie:
Budyń przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (z mniejszą ilością mleka - 500ml + 2 łyżki cukru). Po ugotowaniu budyniu dodajemy do niego masło i miksujemy na najwyższych obrotach na gładką masę.
Przepis na posypkę:
Wiórki razem z 5 łyżkami cukru przesypujemy na patelnię z rozgrzaną oliwą i prażymy do zbrązowienia.
Po ostygnięciu biszkoptu przekrawamy go na dwie części. Nakładamy nadzienie (jego 3/4) i przykrywamy warstwą ciasta. Pozostałe nadzienie rozsmarowujemy na wierzchu ciasta, a następnie posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi. Całość chłodzimy w lodówce min. 1 godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 31.01.2014 08:44
Jedno z moich ulubionych ciast :)
Dorian 13.04.2013 00:12
pieknie wyglada
wiola333 07.04.2013 09:32
bardzo smaczny przepis
SmakChwili 26.12.2012 15:17
uwielbiam rafaello... kradnę kawałek..
Noruas 07.12.2012 11:44
przepyszne, uwielbiam ciasta jak inne słodycze
KasiaK90 07.12.2012 10:15
wspaniałe
bietka 07.12.2012 10:03
ale pychota
sara1 07.12.2012 09:27
apetyczne ciasto
mela25 07.12.2012 09:19
fajne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak