Ciasto ajerkoniakowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    4 łyżki
  • czekolada

    2 kostka
  • powidła

    1/2 słoik
  • cukier waniliowy

  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    6 łyżka
  • żółtko

    3 szt
  • mąka

    2 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę, żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy zagnieść na kruche ciasto, a następnie rozwałkować i wyłożyć na blachę do ciasta. Posmarować ciasto powidłami a następnie ubić pianę z 3 białek z 4 łyżkami cukru. Gotową ubitą masę wylać na ciasto i włożyć do piekarnika. Piec około 30-45 min. Gdy ciasto będzie się piekło przygotowujemy krem ajerkoniakowy w/g przepisu na opakowaniu.
Gdy ciasto wyjmiemy z pieca i gdy ono ostygnie na wierzch nakładamy krem i ozdabiamy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki bynajmniej na 5 godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anonimowy 25.02.2014 15:22
Ciasto nie chce sie zagnieść brakuje jeszcze czegoś! i ile stopni w piekarniku
Justyna Jussstiii 01.12.2011 16:39
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat