Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier kryształ 1,5 szklanki
jaja 9 sztuk
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
herbatniki 12 paczek
mąka ziemniaczana 1/2 szklanka
mąka pszenna 1,5 szklanki
masa krówkowa 1 sztuka
masło 200 gram
mleko 2 szklanki
budyń śmietankowy 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto

Jajka rozbijamy- oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na pianę dodając powoli cukier. Dodajemy po żółtku. Mąkę pszenną łączymy z ziemniaczaną i proszkiem, mieszamy. Dodajemy do piany i mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w temp 180 stopni.

Budyń robimy wg opisu, ale wykorzystujemy dwie szklanki mleka. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy posiekane masło i masę krówkową ciąle miskując na mase o jednolitej konsystencji.

Biszkopt przekrajamy na dwie części. Na biszkopt wykładamy część masy, pokrywamy herbatnikamy , potem znowu herbatniki i masa, kończymy przykrywając biszkoptem , i na niego ostatnią cześć masy.


Herbatniki, które nam został, kruszymy i posypujemy wierzch ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 16.07.2013 11:08
pycha ciasto
Ada-Gaba 24.06.2013 07:07
wygląda pysznie
martyna94 11.06.2013 18:36
Uwielbiam takie ciasta :)
fotoviderek 02.06.2013 07:12
Ślinka cieknie, gdy patrzę na to ciacho :)
gosia56 01.06.2013 21:30
napewno pyszne
Piter 31 28.05.2013 13:19
Super ciacho
Katarzyna/kate1980 27.05.2013 19:20
fajne to ciacho
Róża1 25.05.2013 09:50
wygląda przepysznie:-)
Milena87 23.05.2013 20:53
wygląda bardzo smacznie
Andrzej8 23.05.2013 19:48
super rewelacja
Katarzyna34 23.05.2013 19:16
smakowicie wygląda
Megg 23.05.2013 14:30
przepyszne ciasto!!!
pierniczkowo 23.05.2013 14:15
pychotka :)
halina17 23.05.2013 13:38
Smaczne ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak