Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka z marmoladą śliwkową

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 g
masło 150 g
jajko 2 sztuki
śmietana 30 ml
marmolada śliwkowa 150 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka z marmoladą śliwkową

Przesianą mąkę wysypać na tortownicę. Wbić do niej jajka, posypać proszek do pieczenia, dodać posiekane nożem masło i śmietanę i szybkimi ruchami zagnieść ciasto. Gdy będzie już gotowe rozwałkować je na grubość około 0,5 cm, wykroić kwadraty o wybranej wielkości (nie za duże). W każdym kwadracie uformować z brzegów delikatne zagłębienie i w każdym ułożyć około łyżeczkę dżemu. Tak przygotowane ciasteczka ułożyć na blaszce i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 40 minut, aż się zarumienią. Jeść same, z mlekiem lub innymi napojami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak