Ciastka ponczowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    250 g
  • drożdże suche

    1 łyżeczka
  • cukier

    80 g
  • sól

  • masło

    80 g
  • mleko

    1 szklanka
  • jajko

    2 szt

Syrop

  • woda

    1 szklanka
  • cukier

    100 g
  • rum

    6 łyżek
  • skórka z cytryny

Dodatki

  • śmietana kremówka

    200 ml
  • cukier puder

    1 łyżka
  • owoce

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło podgrzewamy z mlekiem do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia. Mąką mieszamy z drożdżami, cukrem i szczyptą soli, miksujemy z masłem i mlekiem oraz jajkami. Przykrywamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy do natłuszczonych foremek i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy z foremek i odstawiamy do ostygnięcia.
Wodę z cukrem i skórką z cytryny gotujemy 5 minut, odstawiamy do ostygnięcia i dolewamy rum. Polewamy wystudzone ciastka syropem.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dekorujemy nią ciastka wraz z sezonowymi owocami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
msmariusz 13.04.2015 13:50
no pomysłowo
Zdzisław 04.07.2014 20:53
ale pyszne ciasto!!!
V_kuchareczka 04.07.2014 17:56
na pewno są przepyszne
Grazyna0211 04.07.2014 11:44
pysznie się zapowiadają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat