Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka ponczowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 250 g
drożdże suche 1 łyżeczka
cukier 80 g
sól
masło 80 g
mleko 1 szklanka
jajko 2 szt

Syrop

woda 1 szklanka
cukier 100 g
rum 6 łyżek
skórka z cytryny

Dodatki

śmietana kremówka 200 ml
cukier puder 1 łyżka
owoce

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka ponczowe

Masło podgrzewamy z mlekiem do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia. Mąką mieszamy z drożdżami, cukrem i szczyptą soli, miksujemy z masłem i mlekiem oraz jajkami. Przykrywamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy do natłuszczonych foremek i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy z foremek i odstawiamy do ostygnięcia.
Wodę z cukrem i skórką z cytryny gotujemy 5 minut, odstawiamy do ostygnięcia i dolewamy rum. Polewamy wystudzone ciastka syropem.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dekorujemy nią ciastka wraz z sezonowymi owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 13.04.2015 13:50
no pomysłowo
Zdzisław 04.07.2014 20:53
ale pyszne ciasto!!!
V_kuchareczka 04.07.2014 17:56
na pewno są przepyszne
Grazyna0211 04.07.2014 11:44
pysznie się zapowiadają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak