Ciastka półfrancuskie serowe z dżemem malinowo-porzeczkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser biały

    35 dag
  • mąka

    35 dag
  • margaryna

    35 dag
  • cukier puder

    2-3 łyżki
  • jajko

    0,5
  • maliny świeże

    25 dag
  • porzeczki czerwone

    25 dag
  • cukier

    40 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowujemy dżem.

Maliny i porzeczki oczyscić, obrać, włożyć do rondelka, posypać cukrem, dokładnie wymieszać, lekko utrzeć, zostawić na godzinkę. Następnie gotować na małym ogniu tak długo aż konsystencja będzie bardzo gęsta (tak aby po nałożeniu na ciasto nie rozpływała się) Mi gotowanie zajęło ok 1,5 godziny - pamietajcie o zamieszaniu od czasu do czasu. Gotową odstawić do wystudzenia.

Przygotowujemy ciastka:

Mąkę i cukier puder wysypać na stolnicę, dodać pokrojoną margarynę, rozdrobnić z mąką nożem, następnie dodać ser biały i pół jajka, szybko i dokładnie zagnieść.

Gotowe oprószyć mąką, rozwałkować na gruboć ok 0,5 cm, wykrawać kwadraty ok 7x7, na środek nakładać po łyżeczce dżemu, zawinąć w rulonik, dokładnie skleić wszystkie brzegi.

Formę wysmarować margaryną, ułożyć ciastka, górę posmarować resztą jajka, piec w mocno rozgrzanym piekarniku ok 20-25 minut w temp 180 stopni.

Wystudzone posypać cukrem pudrem i udekorować owocami. Ciasteczka sa rewelacyjne!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
misia53 08.08.2013 08:45
podobają mi się te ciasteczka
sylwia / sytofala 04.12.2011 18:53
uwielbiam
alaaa 04.12.2011 17:53
fajnie wyglądają,,
iziona 04.12.2011 15:41
Wyglądają bardzo apetycznie.
Monika111 04.12.2011 13:14
fajniutkie :)
halina17 04.12.2011 12:57
dobre ciastka
ronald88 04.12.2011 12:22
super
stokrotka 04.12.2011 12:09
mniam....
mikrusiak 04.12.2011 11:34
fajne :)
gottrina 04.12.2011 10:48
super ciasteczka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat