Ciastka orzeszki z mleczno-kakaowym nadzieniem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Smak dzieciństwa - ciasteczka orzeszki wypełnione kremem mleczno-kakaowym. Do ich wykonania potrzebna jest specjalna forma w kształcie orzeszków. 

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Krem

  • masło

    200 gramów
  • cukier kryształ

    1 szklanka
  • mleko

    0,5 szklanki
  • kakao

    4 łyżeczki
  • aromat rumowy

    do smaku
  • mleko w proszku

    2 szklanki

Ciasto

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • masło

    200 gramów
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • cukier puder

    0,5 szklanki
  • Soda oczyszczona Prymat

    0,25 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciastka orzeszki z mleczno-kakaowym nadzieniem foto

Mieszam mąkę z sodą i cukrem pudrem. Następnie dodaję zimne masło i żółtka, i zagniatam na gładkie ciasto. Schładzam w lodówce.

Krok 2 - Ciastka orzeszki z mleczno-kakaowym nadzieniem foto
Ze schłodzonego ciasta przygotowuję kawałki ciasta wielkości otworów w foremce do pieczenia.
Krok 3 - Ciastka orzeszki z mleczno-kakaowym nadzieniem foto
Wkładam przygotowane wcześniej kawałki ciasta do formy. Piekę połówki ciastek na złoty kolor (ok. 3-4 minuty). Upieczone wyjmuję z formy i odkładam do przestudzenia.
Krok 4 - Ciastka orzeszki z mleczno-kakaowym nadzieniem foto
Odcinam za pomocą noża nadmiar ciasta z połówek orzeszków. Najlepiej to zrobić, gdy ciastka są jeszcze ciepłe.
Krok 5 - Ciastka orzeszki z mleczno-kakaowym nadzieniem foto

KREM:

Rozpuszczam masło z cukrem, mlekiem, kakao i aromatem rumowym na niewielkim ogniu. Odstawiam do całkowitego przestudzenia.

Krok 6 - Ciastka orzeszki z mleczno-kakaowym nadzieniem foto
Do masy kakaowej dodaję mleko w proszku i mieszam do całkowitego wymieszania się składników.
Krok 7 - Ciastka orzeszki z mleczno-kakaowym nadzieniem foto
Za pomocą noża napełniam kremem połówki ciastek i składam po dwie na kształt orzeszka. Wstawiam do lodówki, by krem stwardniał.
Krok 8 - Ciastka orzeszki z mleczno-kakaowym nadzieniem foto

Orzeszki przechowuję w lodówce. Jeśli zostanie mi kremu, to zwykle dodaję do niego obcięte resztki ciasta z orzeszków i przygotowuję z tej masy małe kuleczki, które obtaczam w wiórkach kokosowych i umieszczam w papilotkach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sylwia_mc 18.09.2013 11:02
Świetne orzeszki
oilliwka 27.02.2013 16:22
już pędzę kupić sobie taki sprzęt!
Katarzyna59 27.01.2013 20:54
super ciasteczka
Ewelina38 03.01.2013 11:01
takie pyszne ciasteczka a ja o nich prawie zapomniałam, koniecznie musimy z dzieciakami zrobić, będzie smacznie i zabawnie :)
Betka 21.10.2012 10:43
ależ ja je uwielbiammm;)
Janek 29.07.2012 10:25
pomysłowe;)
caralajna 23.07.2012 13:48
fajna ta forma :)
ziutula 15.07.2012 18:08
smaczne te orzeszkowe ciasteczka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat