Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka na piwie

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 gram
mąka 3 szklanki
piwo 1/2 szklanki
dżem brzoskwiniowy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka na piwie

Kroki postępowania

1
Margarynę przełóż do zamrażalki i wyjmij gdy będzie wystarczająco twarda by zetrzeć ją na tarce.
Margarynę zetrzyj na tarce o grubych oczkach,dodaj przesianą mąkę. Wlej piwo i szybko zagnieć ciasto.
Ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 3 godziny.
Następnie ciasto cienko rozwałkuj i nożem lub foremką do ciastek wykrój kwadraty.
Krok 1 - Ciastka na piwie  foto
2
Na środek każdego kwadratu nałóż ok. 1 łyżeczkę dżemu brzoskwiniowego (może być również inny,ulubiony dżem lub konfitura)
Krok 2 - Ciastka na piwie  foto
3
Kwadraty sklej rogami. Ciastka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 C przez ok. 15 minut lub do momentu gdy nabiorą złotego koloru.
Ciastka można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Krok 3 - Ciastka na piwie  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 21.11.2015 08:48
Lubię takie nieskomplikowane przepisy :)
Wiktoria29 20.11.2015 20:25
fajny przepis 3 składniki , marmolada i ciastka gotowe
iziona 20.11.2015 16:15
Fajne ciasteczka
Agnieszka-87-25 20.11.2015 14:25
godne wypróbowania
Lis 20.11.2015 13:30
proste i pyszne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak