Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka migdałowe serduszka

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
masło 20 dag
cukier 3/4 szkalnki
żółtko jajek 3 sztuki
migdały zmielone 6 łyżek
cukier waniliowy 16 g
proszek do pieczenia 16 g
sól szczypta
konfitura niskosłodzona do posmarowania
cukier puder do oprószenia

Porada

Małe, kruche i niepozorne migdałowe ciasteczka nadziewane niespotykaną konfiturą : figa z makiem, idealne na różne okazje w tym nadchodzące walentynki jako słodki prezent dla ukochanej osoby.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka migdałowe serduszka

1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy wiórka zimnego masła, wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy i mielone migdały, dodajemy żółtka jaj, szczyptę soli i zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę, okręcamy folią i wkładamy do lodówki na 40 minut.

Po tym czasie ciasto wałkujemy na cienki płat, metalowymi foremkami w kształcie serc jedna duża i mała- aby wyciąć z połowy ciasta z otworem , wycinamy ciasteczka , układamy na blasze wyłożonej pergaminem pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c kilkanaście minut, do lekkiego złocistego koloru, odstawiamy do wystudzenia.

Konfiturę rozsmarowujemy na pełnych ciasteczkach dociskamy ciasteczkami z otworem, posypujemy grubo cukrem pudrem.

Słodkich wypieków!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 25.04.2017 07:08
Uwielbiam :)
Motorek 24.04.2017 10:09
fajne ciasteczka
dodi 21.04.2017 10:28
apetycznie wyglądaja
Ola1young 20.04.2017 18:38
poproszę o jedno serduszko ;)
Janina 20.04.2017 16:20
Świetne ciasteczka;))
jan_mag 20.04.2017 14:27
Nic tylko zjeść :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak