Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka kruche bez jajek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szklanka
drożdże 5 dag
woda 1 łyżka
margaryna 1 kostka
marmolada twarda 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka kruche bez jajek

Mąkę przesiać przez sito do miski,dodać margarynę,pokruszone drożdże i łyżkę wody,zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na godzinę.Wyjąć ciasto z lodówki(najlepiej podzielić je na 2 lub 3 części ponieważ w cieple ciasto się będzie rozchodzić),rozwałkować na grubość 5-4 mm,wykrawać literatką kółka,nakładać odrobinę marmolady i składać jak pierożki,ściskając brzegi widelcem.Układać w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,piec w 180 stopniach przez ok.15 minut do momentu aż ciasteczka staną się lekko brązowe(złote).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak