Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka krokantowe z kremem czekoladowo-nugatowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciastka

masło 270 g
cukier brązowy 150 g
jajko 1
żółtko jajek 2
mąka pszenna 380 g
kakao 3 łyżki
skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki
krokant z orzechów laskowych 120 g

Wierzch ciastek

skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki
orzechy laskowe 2 łyżki, bez skórki
żółtko jajek 1
mleko skondensowane niesłodzone 1-2 łyżki
cukier brązowy 3 łyżki, gruby

Krem

kuwertura czekoladowa 200 g, ciemna
nugat twardy 200 g
mleko skondensowane niesłodzone 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka krokantowe z kremem czekoladowo-nugatowym

1. Masło należy sklarować czyli oddzielić z niego białko. Masło przełóż do rondelka, rozpuść je, masło podczas gotowania zacznie szumieć i powstanie na górze biała warstwa, należy ją zebrać i wylać, masło przelewamy delikatnie do innego rondelka pozostawiając na dole biały osad, który odlewamy. Masło odstaw do schłodzenia.

2. Do misy miksera przełóż sklarowane masło, dodaj cukier i zmiksuj. Do masy dodaj jajko i żółtka, zmiksuj. Do masy dodaj mąkę i kakao, wmieszaj porządnie. Na koniec wsyp krokant i dodaj skórkę pomarańczową, krótko wymieszaj. Ciasto zawiń w folię spożywczą i schłodź 30 minut w lodówce.

3. Piekarnik nagrzej do 175 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyjmij z lodówki, wywałkuj na podsypanym mąką blacie na grubość 0,5 cm. Z ciasta wykrawaj okręgi o śr. 5-6 cm, odkładaj na blachę. W miseczce wymieszaj 1 żółtko i 1 łyżkę mleka skondensowanego. Każde ciastko posmaruj żółtkiem, połowę posyp brązowym cukrem, posiekanymi orzechami laskowymi i skórką pomarańczową. Ciastka piecz w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut. Pozostaw na blaszce do całkowitego ostygnięcia.

4. Kuwerturę rozpuść w kąpieli wodnej. W garnuszku podgrzej mleko skondensowane, dodaj do niego posiekany nugat, gotuj na małym ogniu do rozpuszczenia nugatu. Masę nugatową wmieszaj do rozpuszczonej czekolady, dodaj też skórkę pomarańczową. Odstaw, by krem ostygł i zgęstniał.

5. Każdy krążek bez posypki posmaruj kremem i nałóż krążek z posypką. Ciastka odłóż do chłodnego, by krem dobrze zastygł.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 02.01.2017 17:25
Cudne zdjęcie, a ciasteczka tez sie pysznie zapowiadają :)
Jadwiga/Jaga85 02.01.2017 13:46
super ciasteczka
jan_mag 02.01.2017 11:54
Super do kawki :)
Ola1984 02.01.2017 11:44
Bajecznie wyglądają :)
adelajda 02.01.2017 11:21
fajne ciasteczka :)
KORAL 02.01.2017 10:45
smaczne ciasteczka :)
Patrycja33 02.01.2017 10:36
wygladaja smakowicie :-)
Krystyna32 02.01.2017 09:01
bardzo apetyczne
Aleksandra/Olcia 02.01.2017 08:45
ale smakowicie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak