Ciastka krokantowe z kremem czekoladowo-nugatowym

Ifa

Ciastka krokantowe z kremem czekoladowo-nugatowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciastka

  • masło

    270 g
  • cukier brązowy

    150 g
  • jajko

    1
  • żółtko jajek

    2
  • mąka pszenna

    380 g
  • kakao

    3 łyżki
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    2 łyżki
  • krokant z orzechów laskowych

    120 g

Wierzch ciastek

  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    2 łyżki
  • orzechy laskowe

    2 łyżki, bez skórki
  • żółtko jajek

    1
  • mleko skondensowane niesłodzone

    1-2 łyżki
  • cukier brązowy

    3 łyżki, gruby

Krem

  • kuwertura czekoladowa

    200 g, ciemna
  • nugat twardy

    200 g
  • mleko skondensowane niesłodzone

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Masło należy sklarować czyli oddzielić z niego białko. Masło przełóż do rondelka, rozpuść je, masło podczas gotowania zacznie szumieć i powstanie na górze biała warstwa, należy ją zebrać i wylać, masło przelewamy delikatnie do innego rondelka pozostawiając na dole biały osad, który odlewamy. Masło odstaw do schłodzenia.

2. Do misy miksera przełóż sklarowane masło, dodaj cukier i zmiksuj. Do masy dodaj jajko i żółtka, zmiksuj. Do masy dodaj mąkę i kakao, wmieszaj porządnie. Na koniec wsyp krokant i dodaj skórkę pomarańczową, krótko wymieszaj. Ciasto zawiń w folię spożywczą i schłodź 30 minut w lodówce.

3. Piekarnik nagrzej do 175 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyjmij z lodówki, wywałkuj na podsypanym mąką blacie na grubość 0,5 cm. Z ciasta wykrawaj okręgi o śr. 5-6 cm, odkładaj na blachę. W miseczce wymieszaj 1 żółtko i 1 łyżkę mleka skondensowanego. Każde ciastko posmaruj żółtkiem, połowę posyp brązowym cukrem, posiekanymi orzechami laskowymi i skórką pomarańczową. Ciastka piecz w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut. Pozostaw na blaszce do całkowitego ostygnięcia.

4. Kuwerturę rozpuść w kąpieli wodnej. W garnuszku podgrzej mleko skondensowane, dodaj do niego posiekany nugat, gotuj na małym ogniu do rozpuszczenia nugatu. Masę nugatową wmieszaj do rozpuszczonej czekolady, dodaj też skórkę pomarańczową. Odstaw, by krem ostygł i zgęstniał.

5. Każdy krążek bez posypki posmaruj kremem i nałóż krążek z posypką. Ciastka odłóż do chłodnego, by krem dobrze zastygł.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iziona 02.01.2017 17:25
Cudne zdjęcie, a ciasteczka tez sie pysznie zapowiadają :)
Jadwiga/Jaga85 02.01.2017 13:46
super ciasteczka
jan_mag 02.01.2017 11:54
Super do kawki :)
Ola1984 02.01.2017 11:44
Bajecznie wyglądają :)
adelajda 02.01.2017 11:21
fajne ciasteczka :)
KORAL 02.01.2017 10:45
smaczne ciasteczka :)
Patrycja33 02.01.2017 10:36
wygladaja smakowicie :-)
Krystyna32 02.01.2017 09:01
bardzo apetyczne
Aleksandra/Olcia 02.01.2017 08:45
ale smakowicie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat