Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka imbirowo-kakaowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista 2 szkl
cukier puder 1/3 szkl
kakao 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
sól szczypta
masło 100 g
jajko 1

Porada

Imbir możecie zastąpić również inna przyprawą np. cynamonem, kardamonem lub przyprawą korzenną.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka imbirowo-kakaowe

Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, mbir, szczyptę soli i cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło i siekamy nożem, następnie dodajemy jajko i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 4 mm i za pomocą foremek lub szklanki wycinamy ciastka. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 19.10.2015 11:38
pyszne :-)
norweska20 19.10.2015 10:59
apetyczne ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak