Ciastka gryczano - kokosowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Bezglutenowe, pożywne ciasteczka gryczano - kokosowe, które w swoim składzie niosą bogactwo składników mineralnych, witamin i błonnika. Cukier kokosowy nadaje im lekko karmelowego smaku. Ciasteczka są świetną, energetyczną przekąską w ciągu dnia.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • płatki gryczane

    170 gramów
  • mąka gryczana

    100 gramów
  • wiórki kokosowe

    6 łyżek
  • cukier kokosowy

    7 łyżek
  • olej kokosowy

    80 gramów
  • mleczko kokosowe

    6 łyżek
  • jajko

    2 sztuki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Płatki i mąkę gryczaną wsypujemy do miski, dodajemy wiórki i cukier kokosowy, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy kilka łyżek płynnego mleczka lub napoju kokosowego, jajka oraz olej kokosowy i ponownie mieszamy.

KROK 2. Z powstałej masy formujemy kulki, które delikatnie spłaszczamy (najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (pieczenie góra - dół) na około 18 minut.

Futka
Ciasteczka przechowujemy w dużym słoju, pojemniku próżniowym lub puszce. Do środka możemy włożyć kawałki świeżego jabłka, które nadadzą im dodatkowej miękkości oraz wilgotności.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat