Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Ciastka gryczano - kokosowe

5.0
(44)
Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.
Bezglutenowe, pożywne ciasteczka gryczano - kokosowe, które w swoim składzie niosą bogactwo składników mineralnych, witamin i błonnika. Cukier kokosowy nadaje im lekko karmelowego smaku. Ciasteczka są świetną, energetyczną przekąską w ciągu dnia.

Składniki:

SKŁADNIKI

płatki gryczane
170 gramów
mąka gryczana
100 gramów
wiórki kokosowe
6 łyżek
cukier kokosowy
7 łyżek
olej kokosowy
80 gramów
mleczko kokosowe
6 łyżek
jajko
2 sztuki
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
sól
1 szczypta
Sklep Prymat

Porada

Ciasteczka przechowujemy w dużym słoju, pojemniku próżniowym lub puszce. Do środka możemy włożyć kawałki świeżego jabłka, które nadadzą im dodatkowej miękkości oraz wilgotności.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka gryczano - kokosowe

KROK 1. Płatki i mąkę gryczaną wsypujemy do miski, dodajemy wiórki i cukier kokosowy, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy kilka łyżek płynnego mleczka lub napoju kokosowego, jajka oraz olej kokosowy i ponownie mieszamy.

KROK 2. Z powstałej masy formujemy kulki, które delikatnie spłaszczamy (najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (pieczenie góra - dół) na około 18 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak