Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka gryczano - kokosowe

5.0
(43)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Bezglutenowe, pożywne ciasteczka gryczano - kokosowe, które w swoim składzie niosą bogactwo składników mineralnych, witamin i błonnika. Cukier kokosowy nadaje im lekko karmelowego smaku. Ciasteczka są świetną, energetyczną przekąską w ciągu dnia.

Składniki:

SKŁADNIKI

płatki gryczane 170 gramów
mąka gryczana 100 gramów
wiórki kokosowe 6 łyżek
cukier kokosowy 7 łyżek
olej kokosowy 80 gramów
mleczko kokosowe 6 łyżek
jajko 2 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

Porada

Ciasteczka przechowujemy w dużym słoju, pojemniku próżniowym lub puszce. Do środka możemy włożyć kawałki świeżego jabłka, które nadadzą im dodatkowej miękkości oraz wilgotności.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka gryczano - kokosowe

KROK 1. Płatki i mąkę gryczaną wsypujemy do miski, dodajemy wiórki i cukier kokosowy, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy kilka łyżek płynnego mleczka lub napoju kokosowego, jajka oraz olej kokosowy i ponownie mieszamy.

KROK 2. Z powstałej masy formujemy kulki, które delikatnie spłaszczamy (najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (pieczenie góra - dół) na około 18 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak