Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka drożdżowe posypane pudrem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 625 ml
cukier 5 g
margaryna w kostce 250 g
mleko 80 ml
drożdże 40 g
cukier kryształ do smaku
tłuszcz do formy 1

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka drożdżowe posypane pudrem

Przygotować rozczyn. Mąkę posiekać z margaryną, dodać rozczyn i wyrobić ciasto. Zawinąć je w serwetkę, włożyć do zimnej wody, a gdy wypłynie wyjąć je, kroić na małe kawałki i wałkować na grubość 1cm. Ciastka wykrawać szklanką, przykrywać je mniejszymi kółeczkami wyciętymi kieliszkiem i posypywać na wierzchu cukrem kryształem. Ciastka ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem, a kiedy podrosną, piec w średnio nagrzanym piekarniku do zarumienienia. Ciastka te nadają się do długiego przechowywania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak