Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczkowy torcik z musem porzeczkowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ciastka maślane w zależności od wielkości tortu
wafle tortowe 5 szt. okrągłe,
porzeczki czerwone 2 szkl,
śmietana 30% 600 ml,
cukier puder 2 łyżki,
fix do śmietany 2 op,
serek homogenizowany waniliowy 200 g,
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki,

dekoracja ;

owoce

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczkowy torcik z musem porzeczkowym

Wafel tortowy okrągły daje na spód torcika. Kładę wafel na tacy, dookoła wafla nakładam maślane ciasteczka z dziurką, lekko wysuwając je ponad wafel. Całość obficie smaruje kremem.

Na krem układam kolejny mniejszy wafel od poprzedniego,który wcześniej obcięłam, na nim znowu układam ciasteczka i rozsmarowuje krem i znowu kolejna warstwa mniejszego wafla od poprzedniego i mniejszej porcji ciasteczek. Torcik ma mieć kształt piramidy.

Całość smaruje kremem i dekoruje owocami. Ozdabiam listkami mięty oraz małymi cukrowymi motylkami.

Krem śmietankowy z musem porzeczkowym;

Porzeczki czerwone obieram, oczyszczam następnie miksuje blenderem razem z cukrem. Dodaje serek waniliowy, mieszam. Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody i łącze z musem.

Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijam na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodaje śmietan fix.

Ubitą śmietanę delikatnie łącze z musem porzeczkowym.

Śmietanę możemy połączyć z różnymi owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak