Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczkowe trio z masą krówkową

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
mąka ziemniaczana 300 g
cukier puder 150 g
masło 200 g
smalec 50 g
żółtko jajek 3
mak 2-3 łyżki
kakao 2-3 łyżki
wiórki kokosowe 2-3 łyżki
masa krówkowa
posypki
orzechy
migdały
sezam
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczkowe trio z masą krówkową

Mąki przesiać z cukrem pudrem, dodać schłodzony tłuszcz i posiekać.
Dodać żółtka i całość zarobić i wyrobić na gładkie ciasto.
Ciasto podzielić na trzy części - jedną zagnieść z makiem, drugą z kakao, a trzecią z wiórkami.

Rozwałkować każdą porcję nieco grubiej, niż na pierogi, i wycinać foremką identyczne krążki.
Gotowe układać na osobnych blaszkach wyścielonych woskowanym papierem do pieczenia i piec 15-20 minut, z termoobiegiem, w temperaturze 170*C.

Kiedy upieczone ciasteczka ostygną - smarować je cienko gotową masą krówkową i składać po trzy - ciasteczko czekoladowe powinno trafić w środek.
Boki ciasteczek również posmarować masą i obtoczyć, według smaku, w mielonych orzechach lub migdałach, wiórkach kokosowych lub sezamie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 28.11.2012 11:45
Najlepiej smakują, kiedy są zrobione przynajmniej dzień przed jedzeniem - zdążą zmięknąć i po prostu rozpływają się w ustach :)
EWI 28.11.2012 09:20
super
agnieszka214 28.11.2012 08:41
lubie takie ciasta
eagle 27.11.2012 23:33
Prawie, jak markizy, tylko potrójne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak