Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka ze skwarek

4.0
(30)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4,5 szklanki
jajko 3
skwarki 30 dag
cukier puder 1 szklanka
mleko 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier wanilinowy 1
kakao

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka ze skwarek

Skwarki przemielić przez maszynkę.
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, następnie dodać przemielone skwarki, jajka, wymieszać wszystko na stolnicy, najlepiej zrobić to tasakiem.
Następnie dodać cukier wanilinowy oraz mleko i zagnieść wszystko, (jeśli ciasto jest zbyt miękkie, to podsypać mąką) aż powstanie jednolita kulka.

Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać 2 łyżki kakao i zagniatać do czasu, aż kakao się wymiesza.

Oba ciasta wstawić na 20 minut do lodówki.

Potem rozwałkowywać i wycinać ciasteczka, od foremek wedle uznania.
Następnie ponakłuwać ciasteczka wykałaczką lub widelcem.
Ułożyć na blaszce posypanej mąką i piec około 15-20 minut.
Posypać cukrem pudrem.

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasia37 15.01.2016 16:55
ze skwarek coś mi się przypomina ale smaku nie pamiętam
Jagódka77 29.05.2014 20:05
są naprawdę pyszne, dawno nie jadłam
mysza75 10.04.2014 10:24
Ciacha mojego dzieciństwa pyszności
gosia1988 05.03.2014 15:44
super ciasteczka
alaaa 27.02.2014 20:38
wyglądają pysznie
Alex_M 24.02.2014 11:16
lubię takie ciacha :)
mitek111 12.02.2014 18:33
pięknie wyglądają
norweska20 31.01.2014 14:08
smaczne te ciasteczka
mysza75 24.01.2014 16:46
ciacha mojego dzieciństwa super :-)
gosia56 16.01.2014 17:03
moja mama zawsze robiła takie ciasteczka super
migotka28 15.01.2014 23:09
czytałam kiedyś przepis ale nie robiłam ani nie jadłam wyglądają zachęcająco
adelajda 08.01.2014 10:14
smaki dzieciństwa :)
Kuchenka 07.01.2014 22:02
To mają być takie ze smalcu brązowe skwarki, nie są wyczuwalne, chyba że się przesadzi z ilością, ale trzeba koniecznie przemielić przez maszynkę, ja mielę maszynką do mięsa, są naprawdę smaczne
ao_12 07.01.2014 17:59
mnie również intrygują te skwarki w ciasteczkach, czy są wyczuwalne?
V_kuchareczka 07.01.2014 09:13
ciekawy przepis
w mojej kuchni 07.01.2014 08:41
same pyszności na talerzu..
Konczi 07.01.2014 07:56
intrygują mnie te skwarki ...
Rycerz
Rycerz 06.01.2014 23:27
Ciekawy przepis i połączenie składników
Paolcia 06.01.2014 22:34
pysznie wygląda :)
Laila2786 06.01.2014 22:32
jeszcze takich nie jadłam ale zapewne są smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak