Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z żurawiną dla Katarzynki
Następnie dodać żółtko, skórkę z cytryny i 1 łyżkę soku. Wymieszać mikserem. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać drugą łyżkę soku ale należy pamiętać,że ciasto powinno być dosyć gęste i elastyczne.
Następnie partiami dodać mąkę i mieszać mikserem do połączenia składników.Na koniec dodać suszoną żurawinę i wmieszać ją w ciasto ale już dłońmi.Uformować wałek z ciasta( można delikatnie ale delikatnie podsypać mąką przy formowaniu wałka). Na folię spożywczą wysypać migdały a w nich obtoczyć wałek ciasta.Zawinąć w ową folię i odłożyć do lodówki na 1-1,5. Po tym czasie wyjąć z lodówki, odwinąć z foli i kroić na plastry około 1,5cm. Następnie formować kulkę a z niej zrobić placuszek i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 st i piec około 20-25 min do zezłocenia. Studzić na kratce.
Kuwerturę roztopić w kąpieli wodnej i delikatnie udekorować ciasteczka płynna czekoladą.