Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z suszoną żurawiną i białą czekoladą.

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 i 1/3 szklanki
cukier 2/3 szklanki
jajko 2 sztuki
margaryna 100 g
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
aromat waniliowy
biała czekolada 100 g
żurawina suszona 5 łyżek

Porada

Między ciasteczkami (umiejscawiając je na blaszce) zostawiać odstępy, gdyż sporo wyrosną. Po upieczeniu pozostawić ciasteczka chwilę na blaszce do przestygnięcia.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z suszoną żurawiną i białą czekoladą.

Miękką margarynę utrzeć za pomocą miksera z mąką, cukrem, jajkami i sodą. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki, rozdrobnić na drobne cząstki. Dodać pokrojoną czekoladę do wcześniej zmiksowanych składników oraz do wszystkich połączonych produktów umieszczonych w misie miksera dodać także suszoną żurawinę i kilka kropli aromatu waniliowego. Wszystko miksować na wolniejszych obrotach miksera do połączenia się składników. Blachę piekarnika wyścielić papierem do pieczenia. Brać trochę surowego ciasta z dodatkiem białej czekolady i żurawiny i rolować je w kulkę, a następnie spłaszczać masę na blaszce dzięki czemu powstanie placek, który po upieczeniu będzie pysznym ciastkiem. Postępować identycznie z każdym ciasteczkiem. Po zapełnieniu blaszki surowymi jeszcze ciasteczkami wstawić ciastka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ciastka przez około 15 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 27.10.2014 14:41
super ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak