Ciasteczka z dziurką

Ciasteczka z dziurką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    250 gram
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier wanilinowy

    1 łyżeczka
  • mąka

    500 gram
  • cukier

    1/2 szklanki
  • żółtka jaj

    3 sztuki
  • jogurt naturalny

    3 łyżki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • dżem malinowy

    1 szklanka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasteczka z dziurką

Mąkę, proszek do pieczenia połączyć w misce. Dodać margarynę, posiekać nożem. Następnie wbić żółtka. Dodać cukier, jogurt naturalny, cukier waniliowy i wszystko dokładnie wymieszać, aż powstanie kruche ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze trochę mąki. Przygotować stolnicę. Ciasto rozwałkować. Szklanką wycinać okrągłe ciastka. W części ciastek dodatkowo zrobić dziurki kieliszkiem tak, aby powstała parzysta liczba zarówno tych z dodatkową dziurką jak i bez niej. Przenieś na blachę do pieczenia. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni, aż się przyrumienią.

Na upieczone całe ciastka nakładać pół łyżeczki dżemu malinowego. Ciasteczka z dziurką natomiast posypywać cukrem pudrem. Łączyć razem, nakładając ciastka z dziurką na te z dżemem.

Można serwować zaraz po przygotowaniu lub umieścić w szczelnym pojemniku i przechowywać kilka dni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

matriasik 10.05.2012 16:44
Świetne. Bardzo apetycznie wyglądają!!! :)
przemek20008 03.05.2012 11:55
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat