Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z dżemem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 250 g
mąka pszenna 250 g
żółtko jajek 2 sztuki
cukier puder 2 łyżki
dżem 1/2 słoika

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z dżemem

Margarynę z cukrem pudrem utrzeć na puch. Dodać żółtka, następnie mąkę i zagnieść.
Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Trzonkiem wałka lub drewnianej łyżki (można też palcem :)) robić nieduże wgłębienia, które należy wypełnić dżemem. (Jeśli ktoś woli marmoladę, to może nakładać za pomocą rękawa cukierniczego i końcówki w kształcie gwiazdki, wtedy mamy ciekawy efekt.)
Piec w temperaturze 180-190 stopni C do momentu, aż ciasteczka nabiorą ładnego złotego koloru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 25.08.2014 08:51
ciasteczka sa super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak