Ciasteczka z dżemem

Ciasteczka z dżemem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    250 g
  • mąka pszenna

    250 g
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • dżem

    1/2 słoika
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę z cukrem pudrem utrzeć na puch. Dodać żółtka, następnie mąkę i zagnieść.
Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Trzonkiem wałka lub drewnianej łyżki (można też palcem :)) robić nieduże wgłębienia, które należy wypełnić dżemem. (Jeśli ktoś woli marmoladę, to może nakładać za pomocą rękawa cukierniczego i końcówki w kształcie gwiazdki, wtedy mamy ciekawy efekt.)
Piec w temperaturze 180-190 stopni C do momentu, aż ciasteczka nabiorą ładnego złotego koloru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 25.08.2014 08:51
ciasteczka sa super!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat