Ciasteczka z czekoladą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna

    1,5 szklanka
  • jajko

    1 szt
  • cukier

    1/2 szklanka
  • masło miękkie

    1 kostka

masa

  • czekolada mleczna

    1 tabliczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miękkie masło utrzeć z cukrem. Najlepiej wybrać drobny.
Jak będzie już masa puszysta i jasna dodać jajko i proszek do pieczenia.
Wymieszać wszystko do połączenia składników.
Ciasto wyrabiamy do momentu kiedy konsystencja jego będzie jednolita.
Z ciasta formować kulki w zależności od upodobania mogą być małe jak i większe .
Ja lubie trochę większe jak orzech włoski.
Do środka włożyć kostkę czekolady. (jeżeli robimy mniejsze kulki zmniejszamy ilość czekolady).
Ponownie uformować kuleczkę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia który należy posmarować oliwą lub masełkiem żeby ciasteczka nie przywarły.
Piec około 10-15min w 180°C w zależności od piekarnika u mnie wystarczyło 10 minut . Smacznego

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat