Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z cukinią i czekoladą

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 18 dkg
margaryna 1/2 kostki
cukier brązowy 1/2 szklanki
esencja cytrynowa 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
płatki jaglane 1/2 szklanki
mąka tortowa 2,5 szklanki
czekolada mleczna 1 tabliczka
czekolada deserowa 1 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z cukinią i czekoladą

Kroki postępowania

1
Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć z niej nadmiar płynu, przełożyć do miski.
Krok 1 - Ciasteczka z cukinią i czekoladą foto
2
Do cukinii dodać palmę, cukier, esencję cytrynową, proszek do pieczenia, jajko, płatki i mąkę.
Krok 2 - Ciasteczka z cukinią i czekoladą foto
3
Obie czekolady grubo posiekać.
Krok 3 - Ciasteczka z cukinią i czekoladą foto
4
Posiekaną czekoladę dodać do pozostałych składników.
Krok 4 - Ciasteczka z cukinią i czekoladą foto
5
Wszystko szybko zagnieść.
Krok 5 - Ciasteczka z cukinią i czekoladą foto
6
Z ciasta formować niezbyt duże kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego), spłaszczać je i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 6 - Ciasteczka z cukinią i czekoladą foto
7
Ciastka piec w 170 stopniach z termoobiegiem przez ok. 20 minut (aż się lekko zrumienią). Ciastka wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Po ostudzeniu ciasta zrobią się półkruche.
Krok 7 - Ciasteczka z cukinią i czekoladą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 11.01.2016 22:04
ciekawy przepis
mami93 29.07.2015 10:11
fajny przepis :)
VioletoweKucharzenie 29.07.2015 10:01
muszą mieć ciekawy smak
ben-ka 28.07.2015 21:26
Takich jeszcze nie piekłam.......

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak