Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z bezą i dżemem z czarnej porzeczki

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasteczka z bezą i dżemem z czarnej porzeczki - pyszne i szybkie. Polecam!

Składniki:

Ciasto:

mąka tortowa 1 szklanka
cukier puder 0.5 szklanki
margaryna 10 dag
żółtko jajek 1 sztuka

Beza:

białko 1 sztuka
cukier puder 10 dag

Dodatkowo:

dżem 0.5 słoika

Porada

W składnikach dżem z czarnej porzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z bezą i dżemem z czarnej porzeczki

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia.


2. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki.


3. Białko ubijamy na sztywno. Stopniowo wsypujemy cukier puder i ubijamy.


4. Na połowę ciasteczek nakładamy bezę.


5. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut do zrumienienia. Ciasteczka wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.


6. Zimne przekładamy dżemem. Gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 29.01.2019 12:33
Bardzo lubię połączenie kruchego ciasta, dżemu i bezy. Robiłam kiedyś ciasteczka zwane "krakowskimi", w których na kruchym cieście układa się dżem i masę bezową, ale Twoje są zdecydowanie łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu.
Bożena Matuszczyk 29.01.2019 10:57
Fajne i kuszące ciasteczka ,ja porywam następne do kawki.;)
Babeczka35 28.01.2019 14:42
Porywam jedno do kawki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak