Ciasteczka z bezą i dżemem z czarnej porzeczki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Ciasteczka z bezą i dżemem z czarnej porzeczki - pyszne i szybkie. Polecam!

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • margaryna

    10 dag
  • żółtko

    1 sztuka

Beza:

  • białko

    1 sztuka
  • cukier puder

    10 dag

Dodatkowo:

  • dżem

    0.5 słoika
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia.


2. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki.


3. Białko ubijamy na sztywno. Stopniowo wsypujemy cukier puder i ubijamy.


4. Na połowę ciasteczek nakładamy bezę.


5. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut do zrumienienia. Ciasteczka wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.


6. Zimne przekładamy dżemem. Gotowe!

W składnikach dżem z czarnej porzeczki

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Basiliana 29.01.2019 12:33
Bardzo lubię połączenie kruchego ciasta, dżemu i bezy. Robiłam kiedyś ciasteczka zwane "krakowskimi", w których na kruchym cieście układa się dżem i masę bezową, ale Twoje są zdecydowanie łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu.
Bożena Matuszczyk 29.01.2019 10:57
Fajne i kuszące ciasteczka ,ja porywam następne do kawki.;)
Babeczka35 28.01.2019 14:42
Porywam jedno do kawki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat