Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z aronią

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 100 g
mąka pszenna 100 g
masło 100 g
młody jęczmień sproszkowany 2 g
aronia sproszkowana 5 g
cukier puder 50 g
żółtko jajek 1
śmietana 18 proc 1 pełna łyżka
cukier trzcinowy z wanilią 3 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z aronią

Kroki postępowania

1
Do miski przesiewamy mąkę krupczatkę i pszenną, dodajemy sproszkowany młody jęczmień i posiekane schłodzone masło. Wszystko palcami przecieramy na piasek i miskę wstawiamy do lodówki.
Krok 1 - Ciasteczka z aronią foto
2
Po ok. 20 minutach wyjmujemy, dodajemy cukier puder, sproszkowaną aronię, cukier z prawdziwą wanilią, żółtko, śmietanę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią wstawiamy do lodówki na minimum 1/2 godziny.

Krok 2 - Ciasteczka z aronią foto
3
Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość max 1 cm i wykrawamy dowolne wzorki.
Ciasto możemy tylko delikatnie podsypać np. mąką kukurydzianą.
Pieczemy w 180 C kilkanaście, kilkadziesiąt minut.
Ciasteczka są bardzo kruche i mamą doskonały smak.
Ja piekłam dla dzieciaczka o imieniu Sylwia.
Krok 3 - Ciasteczka z aronią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 08.11.2016 14:46
biorę w ciemno :)
olkaaa 08.11.2016 12:05
muszę zrobić
mysza75 08.11.2016 10:48
jakie pyszne ciacha
Malinka 08.11.2016 10:15
Takie już w klimacie świątecznym ;) bardzo fajne ciasteczka!
Krystyna32 08.11.2016 08:50
bardzo apetyczne
pestka 08.11.2016 08:50
pięknie i smacznie wyglądają te ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak