Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka w piegi Ani Starmach

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 150 g
cukier 150 g
mąka 300 g
jajko 1 szt
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
lentilki 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka w piegi Ani Starmach

Mieszamy mąkę wraz z sodą i cukrem waniliowym. Ucieramy mikserem miękkie masło z cukrem, dodaj jajko, a potem stopniowo dodajemy mąkę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i władamy na 5 minut do zamrażarki. Na blasze do pieczenia układamy arkusz papieru do pieczenia lub posypujemy mąką jeśli nie mamy papieru. Z ciasta formujemy małe kuleczki, układamy na blasze, każdą kulkę lekko spłaszczamy (ja odrazu spłaszczałam w dłoniach, ściskająć je lekko obiema dłońmi) i układamy na niej kilka kolorowych cukierków. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszkalider 31.01.2013 08:06
super pieguski
barbara11561 03.01.2013 17:26
pysznie wyglądają
EmciaPichci 14.12.2012 22:43
mniam!
RenataZ-et 27.11.2012 19:00
ależ one apetyczne :)
smerfetka79 10.11.2012 21:38
ładnie wyglądają:)
SmakChwili 06.11.2012 17:03
Jolanto, muszą pięknie wyglądać te ciasteczka w twojej wersji... :)
jolanta53 06.11.2012 15:44
A ja podobne robię z orzechami w kolorowej polewie.
SmakChwili 06.11.2012 13:44
super pomysł, musiało być pyszne.. :)
Habibi 06.11.2012 13:04
Robiłam je z Lentilkami owocowymi, kupionymi przez pomyłkę, zamiast czekoladowych ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak