Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka w kształcie torebek herbaty
Dodatkowo potrzebujemy:
-kawałek sznurka,
- tekturę,
- przygotowane z kolorowego papieru etykiety torebek.
Odrysuj torebkę herbaty na kawałku grubej tektury. Wytnij ją i mamy gotowy szablon.
Teraz ciasto.
W dużej misce utrzeć rozmiękczone masło z cukrem pudrem. Trzeba dodać żółtko, skórkę z pomarańczy i sok. Całość wymieszać i stopniowo dodawać mąkę, cały czas miksując, do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką blat i wyrabiać ręcznie.
Uformować z ciasta kulę, owinąć folią i włożyć na pół godziny do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować i wykroić z niego poszczególne ciasteczka za pomocą szablonu.
Ułóżyć ciastka na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Patyczkiem bambusowym zamoczonym w oleju zrobić dziurki na sznurek. Ciasteczka piec 20-25 minut w 200°st. Po wyjęciu ostudzić.
Drobno posiekaną gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pojedynczo moczymy ciasteczka w czekoladzie, mniej więcej do połowy wysokości. Odkładać je na papier lub folię aluminiową, żeby czekolada mogła zastygnąć. Na koniec przewlec przez otwór kawałek sznurka z doczepioną etykietką
SMACZNEGO