Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka twarogowe z cukrem

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg 250g półtłusty
masło miękkie 250 g
mąka tortowa 2,5-3 szkl.
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy 2 op.
cukier kryształ 4-5 łyżek
jogurt naturalny

Porada

Ciasteczek nie posypywać cukrem na blaszce, a raczej dociskać posmarowaną jogurtem stronę do powierzchni cukru - tak się znacznie lepiej trzyma i całe jest nim pokryte! Pilnować podczas pieczenia, bo każdy piekarnik inaczej grzeje!

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka twarogowe z cukrem

Kroki postępowania

1
Połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać kostkę półtłustego sera twarogowego (nie może być zbyt suchy!) oraz miękkie masło.
Krok 1 - Ciasteczka twarogowe z cukrem foto
2
Mikserem wymieszać składniki do konsystencji kruszonki - następnie zagnieść jednolite ciasto.
Krok 2 - Ciasteczka twarogowe z cukrem foto
3
Owinąć szczelnie w folię i włożyć do lodówki na 24-48 godzin - w tym czasie ciasto przefermentuje i powstaną w nim pęcherzyki powietrza.
Krok 3 - Ciasteczka twarogowe z cukrem foto
4
Po tym czasie ciasto w przekroju wygląda na bardzo puszyste - dzięki temu w trakcie pieczenia rozwarstwi się podobnie do francuskiego!
Krok 4 - Ciasteczka twarogowe z cukrem foto
5
Porcje ciasta wałkować niezbyt cienko na blacie posypanym mąką - foremkami wycinać ciasteczka.
W miseczce połączyć cukier kryształ z cukrem waniliowym.

Ciasteczka smarować z wierzchu cienką warstwą jogurtu naturalnego i obtaczać w cukrze lekko dociskając.
Krok 5 - Ciasteczka twarogowe z cukrem foto
6
Gotowe ciasteczka ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia - nie trzeba zostawiać dużych odstępów, ponieważ rosną w zasadzie tylko w górę, a na boki bardzo minimalnie.
Krok 6 - Ciasteczka twarogowe z cukrem foto
7
Piec w piekarniku nagrzanym do 175*C do czasu, aż podrosną i się ładnie zarumienią.
Nie trzeba ich ściągać z blaszki do wystudzenia!
Krok 7 - Ciasteczka twarogowe z cukrem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 07.09.2014 21:15
super ciacha :)
erym 29.08.2014 21:02
uwielbiam te ciasteczka, to smak dziecinstwa!
Habibi 29.08.2014 11:50
Przepis na ciasteczka twarogowe stary jak świat :) Może są podane w nieco innej formie, jednak sprawdziło się doskonale :) Polecam jeść na świeżo, bo po 2-3 dniach twardnieją - w zależności od wilgotności otoczenia.
mirosława4 28.08.2014 15:45
super te ciasteczka
VioletoweKucharzenie 28.08.2014 15:26
idealne ciasteczka!
everay 28.08.2014 14:16
cudnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak