Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka Śnieżne Kule

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

U mnie w domu zaczęło się już szaleństwo na wypiekanie pierniczków, ciastek i ciasteczek różnego kalibru ;-) trzeba zająć małe rączki :-)

Składniki:

Na 45 szt.

masło 82% 220 g
cukier puder 60 g
żółtko jajek 1 szt.
mąka pszenna 2.5 szklanki
orzechy laskowe mielone 120 g
ekstrakt waniliowy 3 kropla
sól 4 szczypty
cynamon 4 szczypty

Porada

Jeszcze takie ciepłe ciasteczka, ale nie gorące kulam w cukrze pudrze z odrobiną cynamonu.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka Śnieżne Kule

Śnieżne Kule:

1

Masło utrzeć z przesianym przez sitko cukrem pudrem na puch,następnie zmniejszyć obroty miksera i wrzucić żółtko, stopniowo dosypywać przesianą przez sitko mąkę (2 i 1/3 szklanki),cynamon, sól, zmielone orzechy, krótko wymieszać mikserem i zagnieść ręcznie ciasto.
Kulę ciasta zawinąć w folię i wrzucić na 15 min.do zamrażalnika.

Krok 1 - Ciasteczka Śnieżne Kule foto
2

Po tym czasie odrywać małe kawałki ciasta i kulać w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem blaszkę z ciasteczkami włożyć na 10 min.do zamrażalnika, dzięki temu utrzymamy kształt kulek podczas pieczenia.
Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika pieczemy do zarumienienia ok.20 min.w temp.180 C.
Jeśli zrobicie ciasteczka mniejsze to oczywiście czas pieczenia się skraca.
Ciasteczka te robię również z migdałami, wtedy zamiast wanilii daje ekstrakt migdałowy.

Krok 2 - Ciasteczka Śnieżne Kule foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak