Ciasteczka Śnieżne Kule

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

U mnie w domu zaczęło się już szaleństwo na wypiekanie pierniczków, ciastek i ciasteczek różnego kalibru ;-) trzeba zająć małe rączki :-)

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na 45 szt.

  • masło 82%

    220 g
  • cukier puder

    60 g
  • żółtko jajek

    1 szt.
  • mąka pszenna

    2.5 szklanki
  • orzechy laskowe mielone

    120 g
  • ekstrakt waniliowy

    3 kropla
  • sól

    4 szczypty
  • cynamon

    4 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śnieżne Kule:

Krok 1 - Ciasteczka Śnieżne Kule foto

Masło utrzeć z przesianym przez sitko cukrem pudrem na puch,następnie zmniejszyć obroty miksera i wrzucić żółtko, stopniowo dosypywać przesianą przez sitko mąkę (2 i 1/3 szklanki),cynamon, sól, zmielone orzechy, krótko wymieszać mikserem i zagnieść ręcznie ciasto.
Kulę ciasta zawinąć w folię i wrzucić na 15 min.do zamrażalnika.

Krok 2 - Ciasteczka Śnieżne Kule foto

Po tym czasie odrywać małe kawałki ciasta i kulać w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem blaszkę z ciasteczkami włożyć na 10 min.do zamrażalnika, dzięki temu utrzymamy kształt kulek podczas pieczenia.
Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika pieczemy do zarumienienia ok.20 min.w temp.180 C.
Jeśli zrobicie ciasteczka mniejsze to oczywiście czas pieczenia się skraca.
Ciasteczka te robię również z migdałami, wtedy zamiast wanilii daje ekstrakt migdałowy.

SlodkoSlodka83
Jeszcze takie ciepłe ciasteczka, ale nie gorące kulam w cukrze pudrze z odrobiną cynamonu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat