Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka Śnieżne Kule
Śnieżne Kule:
Masło utrzeć z przesianym przez sitko cukrem pudrem na puch,następnie zmniejszyć obroty miksera i wrzucić żółtko, stopniowo dosypywać przesianą przez sitko mąkę (2 i 1/3 szklanki),cynamon, sól, zmielone orzechy, krótko wymieszać mikserem i zagnieść ręcznie ciasto.
Kulę ciasta zawinąć w folię i wrzucić na 15 min.do zamrażalnika.
Po tym czasie odrywać małe kawałki ciasta i kulać w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem blaszkę z ciasteczkami włożyć na 10 min.do zamrażalnika, dzięki temu utrzymamy kształt kulek podczas pieczenia.
Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika pieczemy do zarumienienia ok.20 min.w temp.180 C.
Jeśli zrobicie ciasteczka mniejsze to oczywiście czas pieczenia się skraca.
Ciasteczka te robię również z migdałami, wtedy zamiast wanilii daje ekstrakt migdałowy.