Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka reniferki

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 175 gram
cukier puder 200 gram
jaja 2 sztuki
esencja waniliowa 2 łyżki
mąka 400 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka reniferki

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i ekstrakt z wanilii i delikatnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Suche składniki dodać do masy. Składniki połączyć ze sobą, aby powstało gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części, każde z nich zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie wyjąć jeden kawałek, podsypać mąką i rozwałkować. Wycinać dowolne kształty. Ciasteczka układać na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni celcjusza przez około 10 minut (do zrumienienia na brzegach). Po pieczeniu przełożyć na kratkę do wystudzenia.
Po wystudzeniu dowolnie dekorować. W moim przypadku czekoladą i lentylkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 01.02.2015 14:30
piękne i na pewno smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak