Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka przekładane kremem orzeszkowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasteczka

mąka tortowa 1 szklanka
margaryna 10 dag
cukier puder 3 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki

Krem

orzeszki ziemne 10 dag
margaryna 10 dag
kajmak 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka przekładane kremem orzeszkowym

1. Rozcieramy opuszkami palców margarynę z mąką i cukrem pudrem.
2. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.
3. Ciasto wałkujemy i wycinamy szklanką ciasteczka. Stempelkiem do ciastek wygniatamy wzorek. Wycinamy do pary: jedno ciasteczko ze wzrokiem, a drugie bez.
4. Ciasteczka układamy na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.
5. Ciasteczka wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
6. Przygotowujemy orzeszki. Orzeszki obieramy i prażymy na suchej patelni na niewielkim ogniu do zrumienienia.
7. Orzeszki odstawiamy do ostygnięcia. Zimne orzeszki siekamy na drobno. Odmierzamy około 4 łyżki do kremu.
8. Margarynę ucieramy na puszystość.
9. Stopniowo dodajemy kajmak przy tym ucierając.
10. Dodajemy orzeszki delikatnie mieszając.
11. Kremem przekładamy ciasteczka.
12. Gotowe! Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 09.04.2018 15:08
Pyszne ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak