Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasteczka pomarańczowo-cytrynowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka kukurydziana 300 g
mąka tortowa 600 g
żółtko jajek 8 szt
masło 400 g
cukier 300 g
skórka z cytryny 2 szt
skórka z pomarańczy 2 szt
sól 1 szczypta

Porada

Ciastka można polać lukrem przygotowanym z sokiem z pomarańczy lub cytryny wymieszanym z cukrem pudrem.

Przepis i sposób przygotowania na: ciasteczka pomarańczowo-cytrynowe

Miękkie masło ucieramy z cukrem i skórką z cytryn i pomarańczy na jasny krem. Dodajemy po jednym zółtku, cały czas ucierając. Przesiewamy oba rodzaje mąki i dodajemy sól, mieszając. Wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 30 minut.
Schłodzone ciasto wałkujemy na ok 5 mm i wykrawamy ciasteczka.
Pieczemy w 200 stopniach ok 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 06.09.2016 10:14
Takie ciasteczka są pyszne :)
Wiesława1 06.09.2016 09:40
Do kawki w sam raz
Madzai 06.09.2016 09:02
Ale dobre :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak