Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasteczka pomarańczowo-cytrynowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 600 gram
mąka kukurydziana 300 gram
żółtko jajek 8 szt
margaryna 400 gram
cukier 300 gram
skórka z cytryny z dwóch
skórka z pomarańczy z dwóch
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: ciasteczka pomarańczowo-cytrynowe

Miękką margarynę ucieramy z cukrem i skórką z cytryn i pomarańczy na jasny krem. Dodajemy po jednym zółtku, cały czas ucierając. Przesiewamy oba rodzaje mąki i sól, mieszając. Wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 30 minut.



Schłodzone ciasto wałkujemy na ok 5 mm i wykrawamy ciasteczka.

Z porcji wychodzi ok 100 ciasteczek :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 22.08.2016 09:35
super ciasteczka na swieta:-)
trufelek 02.01.2013 14:33
:))
babajaga1969 29.12.2012 17:39
piękne świąteczne
miroslawa 14.12.2012 17:54
super ciasteczka
trufelek 14.12.2012 12:37
Ja te ciasteczka robię zawsze z kukurydzianą. Ale myślę, że nic się nie stanie, gdy zostanie ona zastąpiona zwykłą mąką. Pozdrawiam :)))
Klausia 14.12.2012 11:49
Biorę do siebie :) Czy mąka kukurydziana jest tutaj konieczna? Bo w najbliższym czasie nie będę mieć możliwości jej zakupienia stąd moje pytanie :)
gosia56 14.12.2012 10:24
super
Paolcia 14.12.2012 10:20
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak