Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka półkruche fantazyjne

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 gram
masło 120 gram
jajko 1 sztuka
cukier 2/3 szklanka
cukier wanilinowy 2 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 18 proc 1 łyżka
sól 1 szczpta
żółtko jajek 1 sztuka
polewa czekoladowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka półkruche fantazyjne

Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy margarynę i nożem siekamy składniki. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy oraz jajko. Zagniatamy ciasto i dodajemy śmietanę. Wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Wałkujemy na 0,5 cm i wykrawamy cisteczka. Układamy na blasze z papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy ok. 10-20 min. w 160 stopniach C z termoobiegiem, do zrumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzencia2007 30.12.2013 10:57
najlepsze ciacha pod słońcem :)
Dorian 02.10.2012 10:28
pieknie wygladaja i to synek taki zdolny!? zazdroszcze
Ola1984 24.09.2012 20:08
Zdobił je mój synek, według własnego pomysłu. Ciasteczka są pyszne, można oczywiście w ogóle ich nie zdobić lub udekorować jedynie lukrem.
1j1o1l1a1 24.09.2012 20:00
az za bardzo ozdobne, kolory nienaturalne...szkoda pyszne ciasteczka faszerować chemia pewnie mniej ozdobne byłyby tez smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak