Ciasteczka półkruche fantazyjne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    300 gram
  • masło

    120 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier

    2/3 szklanka
  • cukier wanilinowy

    2 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • śmietana 18 proc

    1 łyżka
  • sól

    1 szczpta
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • polewa czekoladowa

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy margarynę i nożem siekamy składniki. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy oraz jajko. Zagniatamy ciasto i dodajemy śmietanę. Wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Wałkujemy na 0,5 cm i wykrawamy cisteczka. Układamy na blasze z papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy ok. 10-20 min. w 160 stopniach C z termoobiegiem, do zrumienienia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marzencia2007 30.12.2013 10:57
najlepsze ciacha pod słońcem :)
Dorian 02.10.2012 10:28
pieknie wygladaja i to synek taki zdolny!? zazdroszcze
Ola1984 24.09.2012 20:08
Zdobił je mój synek, według własnego pomysłu. Ciasteczka są pyszne, można oczywiście w ogóle ich nie zdobić lub udekorować jedynie lukrem.
1j1o1l1a1 24.09.2012 20:00
az za bardzo ozdobne, kolory nienaturalne...szkoda pyszne ciasteczka faszerować chemia pewnie mniej ozdobne byłyby tez smaczne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat