Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka półfrancuskie

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 350 gram
masło 1 kostka
żółtko surowe 3 sztuki
śmietana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka półfrancuskie

Kroki postępowania

1
Mąkę wsypuję do misy malaksera, dodaję pokrojone masło, żółtka, sól i proszek do pieczenia. Siekam na najmniejszych obrotach do czasu, aż zacznie formować się kula ciasta. W międzyczasie dolewam śmietankę (ja użyłam kremówki, ale może być 18% lub 12%). Ciasto przekładam do woreczka foliowego i szybko, rękami, formuje kulę. Wstawiam do zamrażalnika na 1 godzinę. Wyjmuję na podsypany mąką blat, rozwałkowuję na grubość około 0,5 cm i foremką wycinam ciastka.
Krok 1 - Ciasteczka półfrancuskie foto
2
Układam na suchej blasze, smaruje wierzch rozmąconym białkiem i posypuje cukrem kryształem.
Krok 2 - Ciasteczka półfrancuskie foto
3
Piekę przez 10 minut w temperaturze 200'C. Wyjmuję i studzę.
Krok 3 - Ciasteczka półfrancuskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 04.04.2014 18:16
rewelacyjne ciastka
Aleksandraa 10.03.2014 19:56
piękne i pyszne
luna76 07.03.2014 10:06
Miały być żółtka, ale nie mogę poprawić :( Nie wiem, czemu. Próbuję dalej
Ewelina1991 07.03.2014 08:41
ładnie wyglądają :) ale faktycznie po co te żołądki??
Magula 07.03.2014 08:29
a po co te żołądki drobiowe w przepisie??
2milutka 07.03.2014 08:16
coś na szybko do kawy w sam raz
Jarek123 07.03.2014 08:06
Fajne serduszka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak