Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka owsiane z żurawiną
Przepis na kruche ciasteczka owsiane z żurawiną - deser lub przekąskę, która nie tylko znakomicie smakuje lecz także wzmacnia organizm.
Dowiedz się:
- jak zrobić zdrową masę na ciasteczka?
- jak formować ciasteczka?
- jak piec ciasteczka owsiane?
KROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem lub ksylitolem za pomocą miksera, a następnie dodajemy kilka kropel aromatu śmietankowego, miód oraz ostudzone masło.
KROK 2. Płatki owsiane mielimy w blenderze na "piasek", przesypujemy je do miski i łączymy z mąką pełnoziarnistą oraz proszkiem do pieczenia. Suche składniki łączymy z mokrą masą i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę i ponownie mieszamy.
KROK 3. Zwilżonymi dłońmi nabieramy małe porcje masy (wielkości orzecha włoskiego) i formujemy kulkę, którą delikatnie spłaszczamy, a następnie układamy w odstępach (ciasteczka urosną) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
KROK 4. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 12 - 13 minut (do zarumienienia).
Upieczone ciasteczka owsiane odstawiamy do ostygnięcia. Tuż po wyjęciu z piekarnika są jeszcze bardzo miękkie.