Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka orzechowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 1 szklanka
mąka żytnia 1 szklanka
masło lub margaryna 15 dag
żółtko jajek 1 szt
orzechy włoskie 1 szklanka
cukier 1/2 szklanki

dekoracja

białko 1 szt
orzechy włoskie 2 łyżki
pestki słonecznika 2 łyżki

Porada

Ciasteczka można też posypać pokrojonym kolorowym kandyzowanym ananasem, wcisnąć połówkę orzecha itp

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka orzechowe

Orzechy drobno pokroić. Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć na kilka godzin do lodówki do schłodzenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na płat grubości około 5 mm, wyciąć foremką dowolne kształty. Białko rozmącić z łyżeczką wody. Posmarować ciasteczka białkiem, posypać pokrojonymi orzechami i pestkami słonecznika. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10-12 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

GeneracjaXYZ 26.11.2016 18:53
Wypróbuję :P
ben-ka 16.01.2016 12:53
Jakie fajne.....bardzo mi się podobają.
marenka 21.12.2015 14:16
smakowicie wyglądają ;-)
adelajda 21.12.2015 13:12
Do kawki pycha
matesko 21.12.2015 11:24
super ciasteczka
bietka 21.12.2015 11:19
wyglądają smakowicie :)
pestka 21.12.2015 11:13
smaczny deser
Benita 21.12.2015 10:56
muszą być smaczne
gosia56 21.12.2015 09:37
super ciasteczka
Ewelina1991 21.12.2015 07:50
super ciasteczka
olkaaa 21.12.2015 07:40
robię podobne
Krystyna32 21.12.2015 06:56
bardzo apetyczne
Łukasz15 20.12.2015 22:45
Świetne ciasteczka
Konczi 20.12.2015 21:57
Pysznie :) porywam ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak