Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka migdałowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka migdałowa 20 dkg
cukier puder 15 dkg
skórka pomarańczowa 1 szt
sok z pomarańczy 1/2 szt
laska wanilii 1 szt
cukier puder do obtoczenia
cukierki

Porada

Ja użyłam cukierków lentilek.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka migdałowe

Do miski wsypujemy mielone migdały i cukier puder. Dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i sok z 1/2 pomarańczy.

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, tępą stroną noża wydłubujemy ziarenka wanilii, dodajemy je do pozostałych składników.

Dokładnie mieszamy ( jeśli ciasto jest zbyt kleiste dosypujemy mielone migdały).

Z powstałego ciasta rękami formujemy kulki,obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na papierze do pieczenia.

W każdą kulkę wkładamy jednego cukierka, delikatnie rozpłaszczamy.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni, ok , 15-20 minut na złoty kolor .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak