Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka maślankowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
cream of tartar 2 łyżeczki
cukier brązowy 2 łyżeczki
masło miękkie 75 g
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
kefir 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka maślankowe

Do miski przesiać mąkę z sodą i winianem. Dodać tłuszcz, posiekać i rozetrzeć z mąką jak kruszonę, wlać maślanę i zagnieść ciasto. Rozklepać na grubość około 4 cm i szklanką wykrawać ciastka (około 15 sztuk). Piec 10- 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

NatalkaC 13.05.2013 22:26
Wypróbowałam i bardzo mi i moim bliskim smakowało polecam ;-)
Habibi 09.05.2013 10:46
cream of tartar (kwaśny winian potasu) = środek spulchniający (w PL mało popularny)
IZABELA29 09.05.2013 08:45
cyt. i winianem.co to jest ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak