Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka marcepanowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 1 szklanka
mąka krupczatka pół szklanki
jajko 1 szt
masło 100 g
marcepan 150 g
skórka pomarańczowa 1 łyżeczka
cukier 2 łyżki

dodatkowo

kajmak 1/4 puszki
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka marcepanowe

Mąkę z masłem i marcepanem siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 20 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy foremką ciastka. W każdej z par ciasteczek, w jednym z nich wykrawamy na środku kółko. Możemy je zrobić za pomocą zakrętki. Ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 170 stopniach przez 15 min. do momentu gdy ciastka zrobią się złociste. Lekko ostygnięte ciastka smarujemy masą kajmakową i przykrywamy drugim ciastkiem. Nadziane ciastka posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 12.05.2017 10:47
na pewno pyszne ciasteczka;)
Barbara13 12.05.2017 08:01
W sam raz do schrupania
Janina 11.05.2017 16:56
Świetne ciasteczka;))
olkaaa 11.05.2017 10:18
chętnie zrobię
Diana Rusiłowicz 11.05.2017 09:54
Ale pychotka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak