Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka krucho drożdzowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 5 dag
mąka 1 kg
margaryna w kostce 1 szt - 250g
smalec 1 kostka
jajko 4 szt
kwaśna śmietana 3 łyżki
sól szczypta
marmolada
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka krucho drożdzowe

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy rozczyn- drożdze kruszymy i mieszamy z 3 łyżkami śmietany
Krok 1 - Ciasteczka krucho drożdzowe foto
2
Dodajemy 2 łyżki mąki i łyżeczka cukru. Dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Ciasteczka krucho drożdzowe foto
3
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 3 - Ciasteczka krucho drożdzowe foto
4
Mąkę siekamy z margaryna, smalcem i szczyptą soli.
Krok 4 - Ciasteczka krucho drożdzowe foto
5
Do mąki dodajemy rozczyn i mieszamy delikatnie.
Krok 5 - Ciasteczka krucho drożdzowe foto
6
Dodajemy rozmącone jaja.
Krok 6 - Ciasteczka krucho drożdzowe foto
7
Wyrabiamy elastyczne ciasto
Krok 7 - Ciasteczka krucho drożdzowe foto
8
Dzielimy ciasto na mniejsze części- 3-4
Krok 8 - Ciasteczka krucho drożdzowe foto
9
Cienko rozwałkowywujemy
Krok 9 - Ciasteczka krucho drożdzowe foto
10
Na brzegach ułożyć kawałki marmolady.
Krok 10 - Ciasteczka krucho drożdzowe foto
11
Zawijamy marmoladę ok a 2 razy by nie wyleciała:)
Krok 11 - Ciasteczka krucho drożdzowe foto
12
Odcinamy ruloin od pozostałej części ciasta i kroimy na mniejsze części jak kopytka
Krok 12 - Ciasteczka krucho drożdzowe foto
13
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. pieczemy oik 30 minut w temp 180*C. Jeszcze ciepłe sypiemy cukrem pudrem.
Krok 13 - Ciasteczka krucho drożdzowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak