Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka korzenno - rumowe
PRZYGOTOWANIE:
1. Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy, dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy, 1 jajko, 2 żółtka i ubijamy wszystko za pomocą miksera na jednolitą masę.
2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę soli, 1 opakowanie przyprawy korzennej, kakao i mieszamy wszystkie suche składniki.
Następnie do suchych składników dodajemy ubitą masę z jajek, masła i cukru, aromat rumowy i zagniatamy ciasto.
Ciasto wkładamy na około 10 minut do lodówki.
3. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy kształty za pomocą foremki.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je białkami wymieszanymi z cukrem pudrem, a następnie wciskamy w nie słonecznik i orzeszki ziemne*.
* możemy użyć także innych orzechów np. nerkowca, włoskich lub pekan.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 10 minut.
Życzę smacznego! :)