Ciasteczka kokosowo-kakaowe z kardamonem

Ciasteczka kokosowo-kakaowe z kardamonem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kruche ciasteczka kokosowo-kakaowe z nutką kardamonu to idealne połączenie. Łatwe do zrobienia, rarytas dla podniebienia.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • mąka krupczatka

    1 szklanka
  • mąka kokosowa

    0.5 szklanki
  • cukier puder

    15 dag
  • masło

    25 dag
  • kakao

    2 łyżki
  • żółtka

    2 sztuki
  • śmietana gęsta

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kardamon mielony

    0.5 łyżeczka
  • aromat migdałowy

    6 kropli

Dodatkowo:

  • mleko

    1 łyżka
  • cukier wanilinowy

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

Krok 1 - Ciasteczka kokosowo-kakaowe z kardamonem foto
Mąkę tortową wymieszać z mąką krupczatką, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Posiekać z tłuszczem, podzielić na 2 części.
Do jednej części dodać przesiane kakao, żółtko, kardamon i łyżkę śmietany, zagnieść ciasto.
Krok 2 - Ciasteczka kokosowo-kakaowe z kardamonem foto

Do drugiej części dodać mąkę kokosową, żółtko, sok z cytryny, 2 łyżki śmietany i aromat migdałowy, szybko zarobić ciasto (gdy ciasto będzie zbyt suche dodać więcej śmietany). Oba kolory ciasta oddzielnie zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 15-20 minut.

Krok 3 - Ciasteczka kokosowo-kakaowe z kardamonem foto
Schłodzone ciasto przerobić, rozwałkować na grubość 2 mm, wyciąć krążki i przekroić na pół.
Pół krążki z ciasta układać jedno na drugie, złożyć na pół i skleić końcówki tak jak na zdjęciu.
Krok 4 - Ciasteczka kokosowo-kakaowe z kardamonem foto
W taki sposób przygotować po pięć płatków i zlepić je razem tworząc kwiatka.
Krok 5 - Ciasteczka kokosowo-kakaowe z kardamonem foto

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na środku każdego kwiatuszka umieścić kuleczkę z ciasta. Posmarować mlekiem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Blaszkę z ciasteczkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

10.12.2018 21:31
Śliczne, a przy tym na pewno aromatyczne ciasteczka.

ben-ka

10.12.2018 14:20
Ależ śliczne ciasteczka ! Gratuluję weny twórczej :)

Bożena Matuszczyk

10.12.2018 10:14
Śliczne ciasteczka,a nutka kardamonu wzbogaciła na pewno smak ciastek.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat