Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka kokosowo-kakaowe z kardamonem
Sposób przygotowania:
Do jednej części dodać przesiane kakao, żółtko, kardamon i łyżkę śmietany, zagnieść ciasto.
Do drugiej części dodać mąkę kokosową, żółtko, sok z cytryny, 2 łyżki śmietany i aromat migdałowy, szybko zarobić ciasto (gdy ciasto będzie zbyt suche dodać więcej śmietany). Oba kolory ciasta oddzielnie zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 15-20 minut.
Pół krążki z ciasta układać jedno na drugie, złożyć na pół i skleić końcówki tak jak na zdjęciu.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na środku każdego kwiatuszka umieścić kuleczkę z ciasta. Posmarować mlekiem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Blaszkę z ciasteczkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut.