Ciasteczka dyniowe półkruche

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    400-450 g
  • cukier

    1/2 szkl.
  • Soda oczyszczona Prymat

    mała łyżeczka
  • budyń waniliowy

    1 op.
  • kwaśna śmietana

    gęsta 3-4 łyżki
  • smalec

    150 g
  • dynia

    Hokkaido 1/2 szkl.
  • skórka pomarańczowa

    otarta do smaku
  • jajko

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasteczka dyniowe półkruche foto
Dynię Hokkaido pokroić na cząstki, wyciąć gniazdo nasienie, a miąższ razem że skórą posiekać malakserem.
Krok 2 - Ciasteczka dyniowe półkruche foto
Wszystkie składniki ciasta zagnieść ręcznie lub robotem. Dodać do posiekanej dyni i połączyć. Najwygodniej zrobić to w malakserze.
Krok 3 - Ciasteczka dyniowe półkruche foto
Miękkie ciasto przełożyć do worka cukierniczego.
Krok 4 - Ciasteczka dyniowe półkruche foto
Na blachy wyłożone papierem do pieczenia wyciskać niewielkie porcje ciasta w średnich odległościach.
Krok 5 - Ciasteczka dyniowe półkruche foto
Upiec na rumiano w temp. 180*C przez ok. 15-25 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat