Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka dwukolorowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
cukier waniliowy 1 op
cukier puder 300 g
jajko 4 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól szczypta
kakao 1 łyżka
mąka tortowa 800 g
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka dwukolorowe

Miękką margarynę mieszam za pomocą noża lub siekaczki z cukrem pudrem, wszystko wykonuje na stolnicy, dodaję cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i na zmianę mąkę i jajka, tak przygotowane ciasto, dzielę na dwie części do jednej dodaje łyżkę kakao.
Podzielone ciasta wsadzam do woreczków i ok godz schładzam w lodówce.
Po wyciągnięciu dwóch kolorów ciast wycinam za pomocą kieliszków, szklanek, nakrętek kółeczka. Ciasteczka robimy za pomocą nakładania na siebie różnych kolorów i rozmiarów kółeczek, szczerze mówiąc wzory ciastek mogą być rożne u mnie przyjęły się kółeczka, gotowe ciasteczka pieczemy w nasmarowanej tłuszczem blaszce, w temp 170 st. aż do momentu gdy się zrumienią, na koniec można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

nogawkuchni 15.04.2014 21:36
Ciekawe i smacznie prezentujące się ciasteczka,z pewnością świetne w smaku drobne wypieki.
Kuchenka 15.04.2014 17:59
super są:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak